De beste podcastene

De beste podcastene

Det siste året har jeg plutselig blitt en som hører ganske mye på podcaster. Takket være en del trilleturer med barnevogn og at jeg har en båttur til jobben som tar 25 minutter, har jeg ofte litt ledig tid til å ha noe lyd på øret. Og det er egentlig ganske finfint.

Har du iPhone, så er det sikkert helt fint å høre podcaster i appen Podcasts. I Android er det ikke forhåndsinstallert en app til å høre på podcaster, såvidt jeg kan huske. Selv bruker jeg Pocket Casts på min Sony Xperia Z3, og det funker suverent.

De store mediehusene har begynt å produsere stadig flere podcaster. Bare VG har vel 6-7 podcaster som de pusher ut ukentlig. Så det er en herlig jungel å utforske. Her er forslag til noen du kan sjekke ut, som jeg absolutt vil anbefale:

Aftenpodden: «Få med deg ukens mest engasjerende saker innenfor politikk og samfunn, med Aftenpostens politiske journalist Lars Glomnes, politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim.» Dette er den desidert mest artige podcasten om politikk og samfunn. Smarte mennesker alle tre og spesielt Eilertsen og Sørheim er svært meningssterke. Samtalen flyter veldig godt hele tiden, og de virker til å ha det artig når de lager episodene. Ganske høy nerdefaktor av og til, spesielt takket være Eilertsen som har hang-up på alt av politiske reformer som er gjennomført eller er på vei. Lenke til podcasten i iTunes her og i Pocket Cast her.

Giæver og Joffen: «I Giæver og Joffen oppsummerer VGs skarpeste og morsomste kommentatorer Anders Giæver og Frithjof Jacobsen nyhetsuka sammen med gjester. @GiaeverogJoffen.» Dyktige journalister som spesielt gir godt innblikk i den sprø amerikanske politikken. Av og til noen spesialepisoder, slik som om Netflix-serien Making a Murderer og David Bowie. Dessverre slipper de litt for ofte til Hanne Skartveit som nesten bare vil snakke om hvor fælt hun synes det er at det kommer så mange flyktninger til Norge. Nå har Skartveit fått seg en egen podcast, så det er nok like greit. Lenke til podcasten i iTunes her og i Pocket Cast her.

Intro Oslo: «En kirke for de som ikke er så vant til å gå i kirken.» Gode taler med enkelt språk, av den sterkt voksende kirken Intro i Oslo. Flest taler her av brødrene David og Andreas Hasseløy som du bør få med deg. Lenke til podcasten i iTunes her og i Pocket Cast her.

NRK beta: «Vi er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. Her får du et dypdykk i det vi jobber med og tenker på.» Sprøtt flinke folk som hjelper meg å holde meg oppdatert på teknologi-fronten. Tidvis skyhøy nerdefaktor (how I love it!). Lenke til podcasten i iTunes her og i Pocket Cast her.

Politisk kvarter: «Politisk kvarter tar norsk politikk på pulsen. Debatter, intervjuer og analyser på direkten i P2 kl 0745 mandag – fredag morgen. Programledere: Lilla Sølhusvik, Håvard Grønli, Astrid Randen, Bjørn Myklebust.» Politisk kvarter må nesten med fordi den ganske ofte har debatter som er nyttige og viktige. Men det er nok dessverre litt for ofte litt vel mange skolerte politikere som du enkelt kunne fullført setningene til siden de er såpass forutsigbare. Fint med en podcast som kommer ut hver ukedag slik at man alltid har noe å lytte på. Dyktige programledere, spesielt Bjørn Myklebust. Lenke til podcasten i iTunes her og i Pocket Cast her.

Salt Bergenskirken: «Vår LIVSVISJON er å lede mennesker til et bedre liv, gjennom etterfølgelse av Jesus. Vår MENIGHETSVISJON er å bygge en sterk og stadig voksende lokalmenighet, som kontinuerlig ekspanderer til nye nettverk og områder, gjennom multiplikasjon av vårt kall, kultur og menighetsfellesskap.» Gode taler som blir lagt ut raskt etter møtene sånn at du kan høre de på vei til eller fra jobb allerede mandag. Mange forkynnere med store talegaver og bra budskap. De aller fleste talene er av hovedpastor Øystein Gjerme. Har du ikke hørt han tale, har du virkelig gått glipp av noe. Lenke til podcasten i iTunes her og i Pocket Cast her.

Uløst: «I 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs funnet drept på Karmøy. Ingen har blitt dømt for drapet. 20 år senere spør vi hva som gikk galt med etterforskningen. Gjennom seks episoder forteller vi historiene fra menneskene som jobbet med saken og om to familier med hver sin versjon av sannheten. Uløst er laget av VG og Rubicon.» Tidenes mest interessante podcast, og jeg hørte gjennom de seks episodene på to dager. Det kommer nye episoder senere i år visstnok, og da med en ny uløst sak. Lenke til podcasten i iTunes her og i Pocket Cast her.

Har du forslag til andre podcaster jeg bør abonnere på?